Sök & boka billiga flyg med Czech Airlines

Czech Airlines

airline

Czech Airlines

Det tjeckiska (och tidigare tjeckoslovakiska) nationella flygbolaget Czech Airlines, CSA, bildades 1924 av den dåvarande tjeckoslovakiska regeringen. Dess jungfrufärd gick mellan Prag och Bratislava.

De första sex åren ägnades enkom åt inrikesflyg men 1930 utvidgades destinationerna till att omfatta även Zagreb och bolaget hade därmed brutit internationellt luftrum för första gången. CSA har upplevt olika perioder under sin historia inte minst med den stiltje av utveckling som rådde under andra världskriget.

Därpå följde den kommunistiska öststatseran då bolaget i stort sett helt hänvisades till sovjetbyggda flygplan.På andra halvan av 50-talet började bolaget att, som ett av världens första, använda sig av jetplan och 1962 avgick deras första transatlantiska avgång med Havanna som mål.

Numera flyger bolaget regelbundet till mellan 60 och 70 olika destinationer och förfogar över ett femtiotal flygplan med en medelålder av 8,6 år. CSA har under åren drabbats av fyra stycken svåra olyckor som bragt sammanlagt 327 människor om livet.