Sök & boka billiga flyg med Scandinavian Airlines

Scandinavian Airlines

airline

Scandinavian Airlines (SAS)

SAS är det nordiska flaggskeppet vad gäller flyg såväl inrikes i de tre ägarländerna Danmark, Norge och Sverige som utrikes världen vida. Bolaget utgår huvudsakligen från de tre ländernas huvudstäder: Köpehamn, Oslo och Stockholm.

SAS är medlem – och grundare – av Star Alliance där Lufthansa, Air Canda, Thai Airways International och United Airlines också ingår. Under 2006 transporterade SAS 25 miljoner passagerare och för företagsgruppen som helhet var den siffran nästan 39 miljoner.

SAS bildades 1946 och är i dag indelade i fyra stycken olika bolag; ett för varje ägarland och ett internationellt företag. Under sin snart 60-åriga historia har SAS satt sitt namn på världskartan genom att på 50-talet som världens första bolag starta flygningar över Nordpolen vilket blev ett populärt sätt för amerikaner och då inte minst Hollywoods celebriteter att ta sig till Europa.  

SAS flyger till ett ständigt växande antal destinationer som f.n. uppgår till 102 stycken och de fyra tidigare underbolagen förfogar totalt över 169 flygplan.

Bolagets plan har varit drabbade av några allvarliga olyckor varav den s.k. Milanokatastrofen med 114 omkomna utgör den värsta. Den efterföljande utredningen höll emellertid SAS helt utan ansvar för olyckan.

SAS publicerar också sitt eget magasin Scanorama för sina resenärer.