Sök & boka billiga flyg:

Bangladesh

Bangladesh

bd

Bangladesh är ett förhållandevis ungt land som tidigare utgjorde en provins av Pakistan. Det var tidigare även en del av den dåvarande indiska provinsen Bengalen och har som område betraktat en flera tusen år lång historia. Indien omgärdar den största delen av landet som dessutom gränsar till Myanmar (Burma) i sydost. I söder ligger havet i form av Bengaliska viken.

Bangladesh som betyder “Bengalens land” blev en egen och suverän stat år 1972 under det officiella namnet Folkrepubliken Bangladesh. Här råder ett tropiskt monsunklimat med fyra väl definierade årstider. Med tanke på områdets långa historia finns här ett rikt och mångfacetterat kulturarv i form av musik, dans, lyrik och modernare former som film och utvecklade TV-stationer. Det arrangeras årligen ett stort antal festivaler i landet av såväl religiös karaktär (t.ex. Eid-ul-Fitr och Eid-ul-Azha) som mera profana evenemang såsom pawhela boishAkh (det bengaliska nyåret) och skördefestivalen nabonno. Huvudstaden i Bangladesh är Dhaka (skrivs ibland Dacca) och är landets absoluta centrum avseende politik, ekonomi, industri och kultur. Den är centralt belägen i landet på östra sidan av floden Buriganga och är en av världens allra mest tätbefolkade städer.

Bangladesh har även en diversifierad natur med både berg och tropisk regnskog. Dess fauna är respektingivande med bengaliska tigrar, elefanter, noshörningar, leoparder och krokodiler som några av de mest intressanta arterna. I den mer urbana miljön är det praktiskt taget en självklarhet för turister att göra ett besök på den berömda Banga Bazaar för att förhandla sig till fyndpriser.