Sök & boka billiga flyg:

Belgien

Belgien

be

Belgien är en av de s.k. Beneluxländerna (Belgien, Nederländerna och Luxemburg) som ligger i nordvästra delen av den europeiska kontinenten. Landet hör också till grundarländerna av Europeiska Unionen - EU och en rad olika institutioner inom unionen är lokaliserade hit. Belgien gränsar till Frankrike, Nederländerna, Luxemburg samt Tyskland och kan sägas höra till det absoluta hjärtat av Västeuropa.

Landets större städer - såsom huvudstaden Bryssel och Antwerpen - är mycket tätbefolkade (97% av befolkningen bor i stadsmiljö) och Belgien är flerspråkigt med holländska, franska och tyska som officiella språk. Detta har också inneburit att landets kulturarv utformats mer eller mindre separat inom de olika språkavgränsningarna. Något som på intet sätt hindrar att den totala bilden av Belgiens historiska och moderna kulturliv imponerar.

Klimatet är ett tempererat havsklimat med tämligen riklig nederbörd under alla fyra årstider. Det belgiska landskapet består i huvudsak av slättland och inga toppar över tusen meter finns här. Tack vare läget och den täta befolkningen har Belgien förhållandevis stora miljöproblem i relation till jämförbara länder. Motsvarande kan dock sägas att landet ligger väl till i ekonomiska jämförelser.

Belgarna är - med all rätt - mycket stolta över sitt nationella kök och som kuriosa kan nämnas att pommes frites faktiskt härstammar härifrån och inte från Frankrike som många tror. Att läggas till den belgiska maten är förstås den inhemska chokladen som är världsberömd. Beträffande arrangemang är Binche, Werchter och Gent exempel på städer som årligen anordnar stora festivaler.