Sök & boka billiga flyg:

Bulgarien

Bulgarien

bg

Bulgarien är ett pittoreskt land som hör till Balkanhalvön i sydöstra Europa vid västra kusten mot Svarta havet. Landet gränsar till Grekland, Rumänien, Makedonien och Serbien samt även Turkiet varför det också är en port till Asien och Mellanöstern. Bulgarien har anor från antikens generationer och har funnits som land i mer än 13 århundraden. Landet hörde till det gamla östblocket under Sovjettiden men 1990 infördes demokrati. Notabelt är att de gamla kommunisterna (som i dag kallas för Bulgariska socialistpartiet) har bibehållit en starkare ställning här än i de flesta andra forna östländer.

Ekonomin i kollapsade i stort sett efter kommunismens fall och det tog nära 15 år för att återhämta sig till samma nivå. De senaste åren har tillväxten skjutit i höjden men landet räknas fortfarande som det med lägst inkomst bland EU:s medlemsstater. Inte minst tack vare kombinationen av det historiska och kulturella arvet tillsammans med de närmast perfekta förutsättningarna för sol och bad, har Bulgarien under lång tid sakta men säkert etablerat sig som ett mycket populärt turistland. Numera kommer nära 6 miljoner besökare årligen varav cirka 100 000 svenskar. Resmål som Golden Sands och Sunny Beach är rena turistorter där det solas på dagarna och festas på kvällarna. Vissa områden har mer familjekaraktär emedan andra bebos huvudsakligen av ungdomar vilket get dessa ställen stundtals dåligt rykte.

Huvudstaden Sofia ger en mer blandad kompott och här hittar man exempelvis en av världens största ortodoxa kyrkor Alexander Nevsky-katedralen, ett drygt dussin museer med olika teman och den nästan 150 år gamla Stadsträdgården. Bland andra städer av intresse kan nämnas Varna och Burgas (bara en timmes resa från Sunny Beach).