Sök & boka billiga flyg:

Bermuda

Bermuda

bm

Bermuda är en vulkanarkipelag bestående av 138 st. öar varav de åtta största förbinds med broar. Endast ett 20-tal av öarna är fast bebodda. Det är officiellt s.k. översjöiskt brittiskt territorium men med stort mått av självstyre. Ögruppen är belägen i Atlanten utanför den amerikanska kusten öster om North Carolina och norr om Karibiska havet. Den är en av de sista kvarvarande delarna av det tidigare stora brittiska kolonialväldet i Nordamerika.

Befolkningen som uppgår till cirka 68 000 invånare består till största delen av ättlingar till afrikanska slavar som importerades hit. Det finns även en stor minoritet av människor med europeisk bakgrund. Bermuda är tvåspråkigt med både engelska och portugisiska som officiella språk. Huvudstad tillika största stad är Hamilton som ligger centralt norr om hamnen som också är Bermudas största. Hamilton är dock bara försumbart större befolkningsmässigt än St. Georges som haft en mera historisk betydelse och som tillsammans med kringliggande fort sedan 2000 är upptagen på Unescos världsarvslista.

Bermudas besöks årligen av runt en halv miljon besökare, d.v.s. nära tio gånger den bofasta befolkningen. Majoriteten av turister är fortfarande besökare från USA. Klimatet är subtropiskt och ön har en grön och lummig växtlighet. Här finns inga floder eller naturliga färskvatten så dricksvattnet hanteras varligt. Det är ögruppens många vackra, nästan rosaskimrande stränder som utgör det allra största dragplåstret men här finns också en rad andra sevärdheter i form av museer, naturliga akvarier och historiska landmärken. Den mytomspunna Bermudatriangeln ligger strax söderut.