Sök & boka billiga flyg:

Brunei

Brunei

bn

Brunei (fullständigt namn är Negara Brunei Darussalam) är ett litet sultanat i Sydostasien med en befolkning på knappt 400 000 invånare. Statsskicket är av månghundraårig tradition men stod under en tid under brittiskt styre och återfick sin självständighet så sent som 1984.

Det är geografiskt beläget på ön Borneos norra kust och omgärdas helt och hållet av den malaysiska delstaten Sarawak vars gränsstad Limbang faktiskt delar Brunei i två delar. Den ena delen består av distrikten Brunei/Muara som utgör landets hjärta, Tutong och det västliga Belait samt den andra delen med enbart det östliga Temburongdistriktet. I Brunei/Muara återfinns Bandar Seri Begawan som är landets huvudstad. Den förkortas stundtals BSB och erbjuder inte samma mått av högintressant arkitektur som man normalt hittar i denna del av världen. Dock finns vissa sevärdheter såsom moskén Omar Ali Saifuddien, “vattenbyn” Kampong Ayer samt museerna Royal Regalia och Bruneimuseet.

Landet är - sin ringa storlek till trots - mycket förmöget tack vare sina rika fyndigheter av både olja och naturgas. Vad gäller turism lockar man mycket på det att Brunei har en mycket lugn atmosfär, låg kriminalitet och en miljö med väldigt låga föroreningar. Härtill kommer en kontrastrik blandning av gammalt och nytt. Å ena sidan det historiska kulturarvet som symboliseras av själva sultanatet och å den andra en modern infrastruktur och aktiviteter som dykning, första klassens golfmöjligheter samt natur som omfattar såväl regnskog som inbjudande stränder. Ekoturismen är också på frammarsch, speciellt i områdena runtomkring Temburongdistriktet.