Sök & boka billiga flyg:

Botswana

Botswana

bw

Botswana är ett land centralt beläget i absoluta hjärtat av södra Afrika, omgärdat av Namibia, Zambia, Zimbabwe och Sydafrika. Namnet antogs i samband med att man erhöll självständighet från Storbritannien år 1966. Landet består till största delar av slättland och mer än 80% av Botswanas yta utgörs av den stora Kalahariöknen.

Det subtropiska klimatet med heta somrar och varma vintrar bidrar till den torka som stundtals drabbar landet hårt. Från att ha betraktats som ett av världens fattigaste länder har den ekonomiska utvecklingen, alltsedan Botswanas självständighet, gått käpprakt uppåt med internationella mått mätt, framför allt tack vare de rika diamantfyndigheterna som ligger bakom 90% av exportinkomsterna. Däremot kan fördelningen lämna en del att önska med en stor del av befolkningen under det s.k. fattighetsstrecket.

Turismen är också en viktig inkomstkälla som kontinuerligt vidareutvecklas. Med tanke på Botswanas mångfacetterade naturliv och dess enastående fauna är ekoturismen på stark framfart efter medvetna satsningar. Bevarandet av naturområden anses som dubbelt viktigt - dels för att inte förstöra oersättliga områden och dels för att möjliggöra åtnjutandet av naturupplevelser för kommande generationer.

Den relativt homogena befolkningen är väl medveten om värdet av turism och har ett välkomnande och gästvänligt bemötande gentemot besökare. Medelåldern ligger på drygt 41 år och är starkt reducerad p.g.a. att HIV/AIDS drabbat landet hårt. Landets huvudstad är Gaborone i södra delen av landet. Vid besök där rekommenderas en promenad upp på berget Kgale Hill där babianerna vandrar fritt. Utsikten över stan är överväldigande därifrån.