Sök & boka billiga flyg:

Belize

Belize

bz

Belize är ett centralamerikanskt land som tidigare hette Brittiska Honduras då det utgjorde brittisk koloni. Fullständig självständighet erhölls inte förrän september månad 1981. Det är regionens enda stat som inte har någon kustlinje mot Stilla havet men däremot mot Karibiska havet österut.

Landet är geografiskt beläget mellan Mexico norrut och Guatemala söder- och västerut. Läget gör landet till en portal mellan Centralamerika och Karibien och ger s.a.s. det bästa av två världar Den inhemska befolkningen består av Mayaindianer som till stor del pratar spanska. Här finns också en mångfald av människor som härstammar från inflyttade grupper. Folket generellt är känt för sin värme och sin gästfrihet och med Belize som det enda landet i regionen med engelska som officiellt språk är det inga svårigheter att göra sig förstådd.

Belize är befolkningsmässigt ett litet land med cirka 320 000 invånare vilket gör det till ett av världens mest glesbefolkade länder. Den lilla populationen till trots är Belize kulturellt sett en veritabel smältdegel. Antika Mayatraditioner blandas med brittiska influenser, afrikanska seder och mera moderna strömningar som kommit med inflyttande människor på senare tid blandas med varandra.

Bland landets städer är Belize City den största. Den har ingen uppsjö av sevärdheter eller aktiviteter utan nyttjas av turister mestadels som en knutpunkt för kommunikationer. Huvudstad är däremot sedan 1960-talet Belmopan. Som modernt grundad finns här inga historiska landmärken men det är en lugn och behaglig stad med fina marknadsplatser, det populära galleriet The Artbox och fina möjligheter till shopping av inhemska produkter. Utomhusaktiviteter i form av sol och bad, dykning, snorkling och ekoturism är annars vad som lockar de flesta besökare till Belize.