Sök & boka billiga flyg:

Canada

Canada

ca

Canada (stavas också Kanada på svenska) är det till ytan näst största landet i världen. Detta motsvaras inte i befolkningen utan trots cirka 33 miljoner invånare är landet mycket glesbefolkat. Canada är tvåspråkigt och även om engelskan är det klart dominerande så finns det stora områden och städer - t.ex. Quebec - som är fransktalande.

I historiskt hänseende menar arkeologer att landet varit bebott i minst tiotusen år och Canada hade sedermera även påhälsningar av vikingar. Olika delar av landet togs som kolonier Frankrike respektive England. Den gigantiska nationen sträcker sig från Atlantkusten i öst till Stilla Havskusten i väst samt Arktis i norr. Den enorma ytan ger förstås vid handen massor av mångskiftande naturområden som många dessutom är i allt väsentligt orörda. Även klimatet är starkt varierat beroende på var i Canada man befinner sig och hur nära/långt från kusten man är. Naturen i sig är en attraktion som lockar massor av turister. Jaktresor för att hitta grizzlybjörn eller storälgar, fisketripper för att dra lax, skidturister, vandrare och klättrare. Det är ingen överdrift att kalla Canada för ett friluftsmecka.

Självklart finns här också stadsmiljöer väl värda att besöka. St. Johns i delstaten New Foundland är Nordamerikas äldsta stad och har mycket intressant lokalhistoria. Väsentligt större är Toronto och Montreal vilka båda är kända för att arrangera många festivaler samt förstås deras “heliga” ishockeylag. Canadas huvudstad är Ottawa i södra delen av landet. Dit lockas många turister, inte minst av de många intressanta museerna såsom flygmuseum, teknologimuseum och naturmuseum.