Sök & boka billiga flyg:

Schweiz

Schweiz

ch

Schweiz - som formellt går under benämningen Scweiziska edsförbundet - är ett västeuropeiskt land som utgörs av en federal republik som består av 26 stycken olika kantoner. Landet gränsar till Frankrike (västerut), Italien (söderut), Liechtenstein och Österrike (österut) samt Tyskland (norrut) och saknar egen kustlinje mot havet.

Den schweiziska nationen vilar mer på gemensamma värderingar än på språklig och kulturell tillhörighet då landet omfattar tre stycken stora grupperingar med italienska, franska och tyska rötter. Landet är dessutom vida känt världen över för sin neutralitet; man har inte varit i väpnad konflikt sedan 1815. Man håller så hårt på denna neutralitet att man till och med dröjde i det längsta för att gå in som medlem i FN. De äldsta spåren av människa som hittats här indikerar att området varit bebott i nära 150 000 år. Med en så lång historik har naturligtvis många folkslag och styren kommit och gått. Den första utformningen av en allians av områden som någorlunda motsvarar dagens tros ha bildats på 1200-talet och den nuvarande staten har existerat sedan 1848.

Numera utgör Schweiz ett av världens allra rikaste länder och hamnar alltid på “prispallen” när länderna med den högsta levnadsstandarden ska utses. Huvudstad utgörs av Bern även om såväl Zürich som Genève är större städer, sett till befolkningsstorleken. De schweiziska alperna utgör ett stort dragplåster för besökare, inte minst vinterturister. Även sommartid lockar landet mycket folk till sig och där är Interlaken ett naturligt centrum med en mångfald av aktiviteter. Dessutom måste man som besökare givetvis ta del av det lokala utbudet av shopping, med de berömda klockorna och landets utsökta choklad som främsta varumärken.