Sök & boka billiga flyg:

Cook Islands

Cook Islands

ck

Cook Islands - eller Cooköarna på svenska - är ett eget, självständigt land som är beläget i Stilla havet, cirka 300 mil nordost om Nya Zeeland. Ögruppen består av sammanlagt 15 öar och har en s.k. fri association med Nya Zeeland vilket innebär att försvar, utrikespolitik och valuta hanteras därifrån. Arkipelagens namn kommer från sjöfararen kapten James Cook som landsteg 1770. Öarna indelas i en sydlig och en nordlig grupp. Den förstnämnda bebos av flest människor (hela Cook Islands har en befolkning på ungefär 15 000 invånare) och har även de flesta besökarna utifrån. Av dessa är Rarotonga den absolut mest befolkade och där ligger dessutom huvudstaden Avarua.

En kombination av samma latitud och tidszon tillsammans med likheter i landskapet, påminner ögruppen starkt om Hawaii som det såg ut innan exploateringen där hade nått sin nuvarande nivå. Medeltemperaturen skiljer sig inte mer än en handfull grader mellan sommar och vinter men det mesta regnet faller på sommaren. Här finns alltså fantastiska förutsättningar för turism vilket också - vid sidan av jordbruket - är den huvudsakliga inkomstkällan. Detta till trots finns det fortfarande många platser som är mer eller mindre osedda med turisters ögon.

Huvudön Rarotonga drar visserligen cirka 100 000 besökare per år men i övrigt kan Cook Islands verkligen erbjuda oaser för den som vill komma ifrån charteratmosfär och uppleva något verkligen genuint. Varje ö har också sin egen säregenhet som gör turer mellan dem till intressanta upptäcktsfärder. Dykning, snorkling, surfing och båtturer är givna aktiviteter. Mera originellt är att ta del av den fantastiska kulturen, förslagsvis under den årliga (september månad) festivalen Te Maeva Nui.