Sök & boka billiga flyg:

Chile

Chile

cl

Chile är det sällsynt långsmala landet beläget längs stora delar av den sydamerikanska kustlinjen. I geografiskt hänseende gränsar det mot Peru, Bolivia och Argentina och ligger mellan Anderna och Stilla havet. Förutom fastlandet finns flera öar i Stilla havet som utgör chilenskt territorium liksom en del av Antarktis. Landets säregna form ger Chile ett mycket varierat klimat som sträcker sig från världens torraste öken - Atacama - i norr. via de centrala delarnas medelhavsklimat, till ett snöbenäget, närmast alpinskt klimat i den nordligaste delen.

Delar av vad som i dag är Chile beräknas ha varit bebodda så lång tid som 10 000 år bakåt. I modern historia blev landet en världspolitisk angelägenhet år 1973 då den folkvalde presidenten Salvador Allende störtades av en militärkupp och ersattes av diktatorn Augusto Pinochet. Kuppen medförde många politiska mord, tortyr och förföljelse av motståndare med stor ström av flyktingar - bl. a. till Sverige - som följd.

I dag är Chile sedan 20 år tillbaka åter en demokrati och ett av Sydamerikas mer stabila och välmående länder. Numera strömmar människor till landet i allt större utsträckning och med ett par miljoner besökare årligen omsätter turismen här totalt hisnande cirka 35 miljarder kronor. Den varierande naturen är en starkt bidragande orsak till Chiles popularitet bland internationella besökare emedan de inhemska turisterna ofta fokuserar på kuststäderna. Landet har annars ett brett urval av dragplåster med spännvidd från den gamla inkakulturen till skidåkning i Anderna. Påskön hör också till Chile och är förstås ett världsberömt resmål. Huvudstaden Santiago de Chile med drygt 5 miljoner invånare erbjuder ett varierat storstadsliv med kultur, arrangemang shopping och nöjesliv.