Sök & boka billiga flyg:

Kuba

Kuba

cu

Kuba - eller Republiken Kuba som är landets officiella namn - är ett örike beläget mellan Karibiska havet och norra Atlanten. Kuba består av ön med samma namn, Isla de la Juventud och drygt halvannat tusen mindre öar som utgör ett antal arkipelager. Sammantaget gör detta Kuba till Västindiens största nation och dessutom Karibiens största örike sett till befolkningen med mer än 11 miljoner invånare. Landet beboddes innan kolonialiseringen av Arawakindianer med olika substammar. Dessa hade invandrat från den amerikanska kontinenten hundratals år innan och livnärt sig på jordbruk och jakt. År 1492 landsteg Christopher Columbus på en av öarna och under början av 1500-talet grundades ett flertal städer varav den nuvarande huvudstaden Havanna var en (1515). Infödda människor som motsatte sig konvertering till kristendom förslavades och avsaknaden av motståndskraft mot europeiska sjukdomar gjorde att urbefolkningen praktiskt taget utplånades under ett århundrade. Nya slavar hämtades från Afrika för att arbeta på plantager och i gruvor. Socker, kaffe och tobak exporterades i stora mängder till Europa.

Efter det Spansk-Amerikanska kriget kom Kuba att erhålla självständighet 1902, dock med reservation för en hel del villkor ställda av den dåvarande amerikanske presidenten Theodore Roosevelt. De påföljande årtiondena präglades av politisk instabilitet med kupper och amerikansk inblandning. År 1956 landsteg så en grupp revolutionärer anförda av Che Guevara och Fidel Castro. Tre år senare hade Castro de facto tagit makten i landet även om det dröjde till 1976 innan han formellt blev dess president. Förföljelse av dissidenter och svårigheter beroende på det amerikanska embargot av Kuba har fått tusentals människor att fly landet, ofta i bräckliga farkoster som kapsejsat. Regimens försvarare pekar oftast på den sociala jämlikheten i landet, med bland annat fri utbildning och sjukvård. Under 2008 avgick Fidel Castro och hans yngre broder Raúl valdes till ny president. Han har aviserat lättnader i det hårda styret.

Turism är den näring som inbringar mest utländsk valuta och lättnader under senaste årtiondet har möjliggjort, inte bara att besöka fler platser i landet, utan även kontakt med befolkningen vilket fram till 1997 var olagligt för utlänningar! Här finns numera förstklassiga stränder att tillgå - t.o.m. en ö där nudism är tillåtet, Che Guevaras mausoleum i Santa Clara samt förstås den pulserande huvudstaden Havanna med parker, guidade turer på rom- och cigarrfabriker, muséer och inte minst det sprudlande nattlivet.