Sök & boka billiga flyg:

Cypern

Cypern

cy

Cypern är en ö i östra Medelhavet som räknas till Europa trots dess mycket mer nära läge till Mellanöstern räknas till Europa. Med landet Cypern avses generellt Republiken Cypern även om det också finns den ensidigt och ej internationellt erkända Turkiska republiken Nordcypern. Ön har haft flera våldsamma konflikter med bland annat gerillauppror mot det tidigare brittiska kolonialväldet och stridigheter mellan de grekiska och turkiska sidorna. Fortfarande har inte frågan om ett enat Cypern fått någon lösning och FN har fortfarande fredsbevarande trupp på plats även om läget nu har varit stabilt under flera år.

Cypern är - efter de italienska öarna Sicilien och Sardinien - Medelhavets tredje största ö. Den anses ha varit befolkad första gången runt 10 000 år sedan. Numera finns här en befolkning (i landet) på ungefär 800 000 invånare. Cypern är en av Medelhavets allra mest turistbesökta platser. Med sin långa kustlinje finns här ett otal stränder av varierande storlek från de ofta välbefolkade turiststråken på den östra sidan till de mer stillsamma på den västra. Det är främst den östra kusten som är känd för sina vita stränder i kontrast till det kristallklara turkosa vattnet. Varje höst (början av september till början av oktober) arrangeras den stora cypriotiska internationella festivalen med musik, dans, konstutställningar och ett schema späckat av olika arrangemang.

Här kan också den historieintresserade hitta sitt lystmäte med t.ex. Choirokoitia - en av regionens allra bäst bevarade förhistoriska lämningar och de medeltida murarna i Lefkosia. Huvudstaden Nicosia med sitt eget “gamla stan”, många museer och ett studentdominerat nattliv är också ett resmål värt väl att besöka.