Sök & boka billiga flyg:

Estland

Estland

ee

Estland är en av de baltiska staterna som återfick sin självständighet år 1991 efter att ha utgjort delrepubliker i det forna Sovjetunionen. Området har emellertid en mer långtgående historia än så. En bosättning vid floden Pärnu har konstaterats etablerad för nära 11 000 år sedan. Den första dokumentationen av det nuvarande Estland hittas från cirka 100 år innan Kristi födelse av den romerska historikern Tacitus.

Senare blev landet en del av det ryska imperiet. Det nuvarande Estland gränsar till Ryssland (i öster) och Litauen (i söder) samt maritima gränslinjer mot Sverige och Finland. Förutom det estländska fastlandet finns också många hundra öar i Östersjön och finska viken som hör till Estland. Klimatet här är tempererat på gränsen mellan maritimt och kontinentalt. Det finns - ungefär som hos oss - fyra distinkta årstider som är ungefär lika långa. Som turist i Estland finns förvånansvärt mycket att göra och se. För den som är intresserad av historia och klassisk arkitektur är ett besök i huvudstaden Tallin ett måste. Dess “gamla stan” som byggdes av tyskar på medeltiden är i fantastiskt skick.

Inte mer än en knapp halvtimmes bilfärd utanför staden ligger så en helt annan typ av sevärdhet, nämligen vattenfallet Jägala som varje vinter fryser till fullo och blir ett udda fenomen. Fem stycken vackra nationalparker är andra naturupplevelser som kan rekommenderas. Under sommartid finns också ett antal helt utmärkta stränder för den som är sugen på sol och bad.