Sök & boka billiga flyg:

Finland

Finland

fi

Vårt grannland i öster - Finland - gränsar, förutom till Sverige, till Ryssland, Norge och Estland. Det är Europas åttonde största land till ytan men med en befolkning på mindre än 5,5 miljoner invånare utgör det också den europeiska unionens mest glesbefolkade land. Förutom fastlandet hör också Åland till Finland. Ön är ett landskap men har ett utökat mått av självstyre jämfört med övriga landskap.

I likhet med Ryssland, Norge och Estland visar arkeologiska fynd att människan kom till området efter att inlandsisen hade försvunnit vilket kan röra sig om cirka 8 500 år sedan. Senare i historien har Finland hört till, styrts av och varit föremål för inblandning från såväl Ryssland som Sverige. Däri bottnar det faktum att landet är tvåspråkigt och svenska fortfarande har officiell status i landet. Slutligen förklarade sig Finland självständigt i december 1917 och blev erkänt som suverän stat efterföljande månad. Under andra världskriget hamnade landet s.a.s. i skottgluggen mellan Sovjet och Tyskland och drogs in i krig med båda två. Det moderna Finland har en fri marknadsekonomi som i stora stycken bygger på industrin.

Landet har också en stadigt växande turistsektor med nära 5 miljoner besökare per år. Naturen är förstås en av de största attraktionerna i landet med smeknamnet “De tusen sjöars land”. Detta gäller både på sommaren, med midnattssol i de norra delarna och hela 35 stycken olika nationalparker och på vintern med norrsken och vintersport av alla de slag. Huvudstaden Helsingfors lockar också många turister med sevärdheter som t.ex. den berömda Bergskyrkan. Här finns också färjeförbindelser till Stockholm.