Sök & boka billiga flyg:

Fiji

Fiji

fj

Fiji - eller Republiken Fijiöarna som är det officiella namnet - är en arkipelag som består av mer än 300 öar varav ungefär en tredjedel är bebodda. Drygt 85% av befolkningen återfinns på någon av de två största öarna: Vanua Levu och Viti Levu. Öriket är, i geografiskt hänseende, beläget i södra Stilla havet ungefär trekvarts väg från Hawaii mot Nya Zeeland. Utgrävda arkeologiska fyndigheter visar att Fiji kan ha varit bebott så tidigt som 3 500 år före Kristi födelse. Den första kända europeiska landsättningen var 1643 då den nederländske upptäcktsresanden Abel Tasman besökte öarna.

År 1874 övergick Fiji som koloni i brittisk ägo och nära ett århundrade därefter, närmare bestämt 1970 fick öriket sin självständighet som suverän stat. Politiska oroligheter har stundtals blossat upp med bland annat fyra stycken kupper som resultat. Med gott om naturresurser såsom timmer, koppar, mineraler och fisk har Fiji en av de mest utvecklade ekonomierna i Stilla havsområdet. Dock är de största inkomsterna från utlandet bestående av sockerexport och turism. Fiji har årligen cirka en halv miljon utländska besökare - i proportion till landets totala befolkning på 850 000 invånare.

Den som kommer till öarna förstår lätt varför. I grunden finns den mäktiga naturen med vulkanberg, vackra stränder med varmt tropiskt vatten och korallrev i ändlösa variationer samt regnskog och kokosplantager. Till detta kommer en harmonisk atmosfär fjärran från terror och andra oroligheter som kan hittas på liknande ställen i världen. Den kulturella mångfalden med blandning av inhemskt och influenser från Indien, Kina och Europa bidrar också till Fijis starka attraktionskraft.