Sök & boka billiga flyg:

Faroarna

Faroarna

fo

Färöarna är en arkipelag som består av arton öar som geografiskt kan sägas ligga relativt centralt mellan Brittiska öarna, Norge och Island. Ögruppen är formellt en del av Danmark men numera är det egentligen bara försvarsmakt, utrikespolitik och rättsväsende som fortfarande styrs från Köpenhamn. Färöarna, liksom Grönland, hör heller inte till EU trots det danska medlemskapet. Ögruppens sammanlagda invånarantal uppgår till 48 500 varav cirka 17 000 bor i huvudstaden Torshamn som ligger på huvudön Streymoy. Andra städer som kan nämnas är Klaksvik som är den stora industristaden, Tvöroyri som är största staden på Suburoy och Runavik som är största staden på Eysturoy.

Näringsmässigt kan man lite vårdslöst säga att det praktiskt taget bara existerar fiske på Färöarna förutom offentlig service och tjänstesektorn. På ön Vágar ligger den internationella flygplatsen med samma namn. Den färöiska turistsäsongen är förhållandevis kort och pågår mellan maj och september. De flesta turister åker till Färöarna på grund av naturen och landskapet. Den som önskar utforska naturen kan välja på bussturer, ridutflykter, båtturer och bergvandringar. Dock ska inte underskattas att den lugna atmosfären och det behagliga tempot också hör till det som lockar människor hit.

Kostnadsläget är relativt högt men den som är shoppingsugen ska finna att det kanske inte duggar tätt med butiker som säljer kläder från de stora modemärkena men däremot finns ett stort urval av yllekläder som man svårligen kan hitta någon annanstans. Färöiska är ett svårt språk att förstå när det talas men man kommer långt med engelska på de flesta platserna.