Sök & boka billiga flyg:

Frankrike

Frankrike

fr

Frankrike är det till ytan största landet i Europeiska Unionen, EU och sträcker sig från Medelhavet till Engelska kanalen och Nordsjön samt från floden Rhen till Atlanten. Till landet räknas också vissa territorier i Nordamerika, Sydamerika och Karibien vilka alla har varierande grader av självstyre. Historiskt sett hade det forna Gallien i mångt och mycket samma område som utgör dagens Frankrike. Då Julius Caesar erövrat landet spreds romerska sedvanor och språk cirka 100 år innan Kristi födelse. Senare fransk historia är fylld av kungar och sedermera, efter revolutionen 1792, kejsare som Napoleon. Landet har sammanlagt tre gånger förkastat monarkin till förmån för republik som också är det nuvarande statsskicket.

Den stora ytan leder till skiftningar i klimatet, som i norr är svalt men i söder ett varmt Medelhavsklimat. Landet har världens i särklass största turistsektor med 82 miljoner besökare årligen (exkluderat människor som uppehåller sig inom gränserna mindre än ett dygn). Bakgrunden är en fantastisk kombination av dragplåster i olika former. Frankrike är världsberömt för sin högtstående kultur vad gäller exempelvis konst och mat. Här finns också städer av starkt historiskt intresse. Landet har fem stycken miljonstäder där självfallet Paris med oändliga attraktioner utgör den största. De övriga är Lyon, Marseille, Lille och Toulouse.

Den Franska Rivieran är ytterligare ett exempel på platser som lockar många turister, liksom Disneyland Paris som under senare år övertagit rollen som mest besökta sevärdhet från Eiffeltornet. Landets vindistrikt är förstås också ett måste för den vinintresserade resenären.