Sök & boka billiga flyg:

Ghana

Ghana

gh

Ghana är ett västafrikanskt land som ligger vid Guineabuktens kust (både Ghana och Guinea härstammar från samma ord vilket fritt översatt betyder “Krigarkung”). Landet gränsar till Elfenbenskusten i väst, Togo i öst och Burkina Faso i norr. Området befolkades innan kolonialtiden i form av flera olika kungadömen. Landets kontakter med Europa inleddes via portugiser på 1400-talet varefter ymnig handel med andra europeiska länder följde. Storbritannien införlivade landet som koloni 1874 och gav det namnet “Guldkusten“. Man erhöll - som första stat söder om Sahara - självständighet från britterna 1957 och antog då det nuvarande namnet Ghana.

Landet led länge av politiska oroligheter och ekonomiska svärigheter men under de senaste årtiondena har demokratin stärkts och även ekonomin har stabiliserats med en förhållandevis stark valuta. Dock återstår en mycket skev fördelning bland Ghanas befolkning trots dess stora guldfyndigheter. Turismen är en stadigt växande näring och Ghana sägs vara ett exemplariskt resmål för människor som aldrig tidigare besökt Afrika. Befolkningen är vänlig och tillmötesgående samt har en avkopplad attityd som till en början kan kännas irriterande för västeuropéer men som efter ganska kort tid tvärtom brukar uppfattas som charmig. Även kriminaliteten är låg i Ghana jämfört med andra länder i Västafrika.

Huvudstaden Accra är belägen längs kustlinjen och ett universellt resmål då man här hittar både den moderna storstaden, arkitektur från 1800-talet, pittoresk fiskehamn och närhet till sol och bad på Labadistranden.