Sök & boka billiga flyg:

Gibraltar

Gibraltar

gi

Gibraltar - som i folkmun ofta kallas “Klippan“ eller “Gib“ - är ett så kallat översjöiskt brittiskt territorium med självstyre. Det är beläget på södra änden av Iberiska halvön och utgör också slutgräns för Europa med utblick över Gibraltarsundet mot Medelhavet. Gibraltar gränsar norrut till Spanien som fortfarande gör anspråk på territoriet (de styrde häröver mellan 1492 och 1704) - något som en överväldigande majoritet av Gibraltars befolkning motsätter sig. Området har i tur och ordning styrts av morer, spanjorer och britter.

Såväl ytan (knappt 7 kvadratmeter) som befolkningen (ungefär 29 000 invånare) är relativt små men sammantaget har Gibraltar ändock en av världens högsta folktäthetsnivåer. Storleken till trots finns här också imponerande flora och fauna med drygt 500 olika växter, makaker som är Europas enda vilda apor (och kan bita den som kommer för nära) samt valar och delfiner som simmar utanför kustlinjen. Smaknamnet “Klippan” härstammar förstås från den berömda Gibraltarklippan som symboliserar området i stort. Dess insida innehåller labyrinter med tunnlar och grottor som tillsammans är fyra gånger så långt som vägnätet ovan jord.

“Klippan” lockar många äventyrliga besökare och vissa gör en sport av att utforska de tunnlar som egentligen inte är tillåtna för turister. I mytologin utgjorde Herkules pelare av Gibraltarklippan. Det var punkten “där jorden slutade” eller i mer reell mening gränsen mellan det kända och det okända. Andra populära sevärdheter och aktiviteter här är Europapunkten med fantastisk utsikt mot Afrikas kust, delfinsafari via båt och Gibraltarmuseet.