Sök & boka billiga flyg:

Grekland

Grekland

gr

Grekland är en stolt nation i många avseenden. Landet är beläget i sydöstra Europa på den södra spetsen av Balkanska halvön och gränsar till Albanien, Makedonien och Bulgarien norrut samt till Turkiet österut. I öst finns också kusten mot Egeiska havet och i väst kustlinjen mot Joniska havet. Grekland har en fantastisk historia med ett nästan ofattbart kulturarv. Minoiska folket på ön Kreta och mykener på fastlandet grundlade de allra första civilisationerna i Europa.

Landet omtalas ofta också som den moderna demokratins vagga - ordet demokrati härstammar från grekiska med betydelsen “folkstyre”. Här kan man dessutom stoltsera med de olympiska spelens grundande, rötterna till stora delar av västerländsk filosofi, politiska åskådningar och matematiska principer. I modern tid drabbades Grekland under - och tiden efter - andra världskriget av politisk instabilitet med en rad regimskiften. Under militärjuntans styre (1967-1974) sökte sig många greker till Sverige. Som tionde nation blev Grekland 1981 medlem i den Europeiska Unionen, EU och har därefter uppnått en väsentlig ökning i den ekonomiska tillväxten. Självfallet har ett land med så mycket historia, kultur och anor mycket att visa upp och turismen är härav en betydande inkomstkälla.

Cirka 17 miljoner besökare årligen ger landet en placering på listan över världens 20 mest besökta länder. Inte bara det historiska lockar människor hit utan också solen, värmen och stränderna samt det ibland ökända nattlivet på turistorterna. Den grekiska övärlden är likaledes ett stort dragplåster för turister med Kreta, Korfu, Rhodos och Kos som några av de mest kända exemplen.