Sök & boka billiga flyg:

Honduras

Honduras

hn

Honduras (ordet är den spanska pluralformen för ordet “djup”) är ett land i Centralamerika som tidigare hette Spanska Honduras då det även fanns ett Brittiska Honduras vilket numera är landet Belize. Det gränsar till Guatemala i väst, El Salvador i sydväst och till Nicaragua i sydväst. Söderut finns en smal kustlinje mot Stilla havet och norrut ligger kusten mot Karibiska havet. Vad beträffar områdets historia, har arkeologer konstaterat att det i gränstrakterna mellan Honduras och Guatemala har funnits betydande bosättningar av mayafolk.

År 1502 nådde Christopher Columbus, på sin sista seglats Honduras’ kust i närheten av den nuvarande staden Trujillo. Upptäckten ledde till att området införlivades i Spaniens mäktiga samling av riken i den “Nya världen”. Inte minst de rika silverfyndigheterna bidrog till intresset för Honduras. Tillsammans med flera andra länder i regionen fick landet sin självständighet från spanjorerna år 1821. Spänningar mellan Honduras och El Salvador ledde 1969 till dt så kallade fotbollskriget mellan länderna då det utlöstes efter en landskamp dem båda emellan. Dagens Honduras har en stadig men långsam ekonomisk tillväxt men med hälften av befolkningen under vad som kallas fattighetsstrecket och nära 30% arbetslöshet är det fortfarande den västra hemisfärens tredje fattigaste land efter Haiti och Nicaragua.

I juni 2009 genomfördes en militärkupp då presidenten Manuel Zelaya tvingades fly landet. Undantagslagar har rått till och från och läget är fortfarande oroligt i Honduras. Annars finns här ett brett spektrum av dragplåster för turister bestående i byar från kolonialtiden, fornlämningar från Mayaepoken, natursköna parker och inte minst oerhört vackra stränder med korallrev som ger ypperliga möjligheter till snorkling och dykning samt förstås lättjefulla sol- och baddagar på stranden.