Sök & boka billiga flyg:

Kroatien

Kroatien

hr

Kroatien - med det formella namnet Republiken Kroatien - är en förhållandevis ung nation i sydöstra Europa. Det omgärdas av grannländerna Bosnien-Hercegovina (sydost), Montenegro (syd), Serbien (öst), Slovenien (nordväst) och Ungern (norr). Landet har också en väst/sydvästlig kustlinje mot Adriatiska havet vari en havsgräns mot Italien finns. Landet har förstås en betydigt längre historia än den nuvarande republiken. Det slaviska folk som kallas kroater immigrerade till området på 600-talet. Landet utvecklades till ett kungarike som hade stor makt runt det första millenieskiftet. Därefter och fram till första världskriget följde olika styren och influenser innan man, efter kriget, införlivades i det blivande Jugoslavien.

År 1991 beslutades att förklara landet åter självständigt vilket resulterade i ett fyra år långt och blodigt krig mot federationens armé. Fredsavtal tecknades 1995 men fredsbevarande trupper fanns kvar i ytterligare tre år för att bevaka tillbakadragandet av de jugoslaviska styrkorna. Sedan dess har landet blivit medlem i försvarsalliansen NATO och söker medlemsskap i europeiska unionen, EU. Det krigshärjade landet har sakta men säkert börjat bygga upp sin ekonomi och tillväxttakten har ökat. En av de viktigaste näringarna är turismen vilken på nytt har tagit fart. Flera ställen i Kroatien var populära resmål redan under tiden inom Jugoslavien men kriget och tiden närmast efter utgjorde förstås ett allvarligt avbräck härvidlag.

Huvudstaden Zagreb erbjuder det största utbudet av kultur, arkeologi och muséer och har, som många huvudstäder, sitt egna "Gamla stan". Annars är det kuststäderna som utgör de största dragplåstren. Ett exempel på detta är Dubrovnik längst söderut i landet. Stadens kallas "Adriatens pärla" och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan man kombinera allt det historiska som restaurerats med deltagande i någon av de många årliga festivalerna samt avkopplande sol och bad på någon av de vackra stränderna.