Sök & boka billiga flyg:

Irland

Irland

ie

Irland - eller ibland kallat Republiken Irland för att särskilja den från ön Irland varpå både Republiken Irland och Nordirland är belägna - är en självständig stat som upptar ungefär fem sjättedelar av ön med samma namn. Den nuvarande uppdelningen härstammar från 1921. Dessförinnan hade hela ön stått under Storbritanniens styre. Ytterligare ett starkt symboliskt avståndstagande från Storbrittannien kom 1949 då landet officiellt blev en republik vilket förstås stod i skarp kontrast till det engelska starka kungahuset.

Irland höll sig också neutralt under andra världskriget trots närheten till England. Dagens Irland är medlem i såväl Europeiska unionen, EU som dess monetära union och använder således euro som valuta. Landet har genomgått en ekonomisk övergång från det tidigare jordbruksfokuserade samhället till ett mera kunskapsbaserat där tjänster och högteknologi utgör de viktigaste näringsgrenarna. Detta sammantaget har givit Irland ett rejält uppsving från att tidigare varit ett av kontinentens fattigaste länder. Den irländska huvudstaden Dublin är ett mycket populärt resmål för turister. Den är Europas fjärde mest besökta huvudstad och erbjuder det mesta, från gammal och vacker arkitektur till utmärkta möjligheter till shopping samt en pint på en av de förstklassiga pubarna. Lite mera originellt är en rundtur i ett amfibiefordon längs de gamla vikingarnas rutter.

Landet är vida känt även för sitt landskap med de lummigt gröna hedarna. Den medeltida huvudstaden Kilkenny är ett annat dragplåster med många vackra byggnader och flera årligen återkommande festivaler. I Cork County hittar man det historiska slottet Blarney Castle där man enligt sägnen genom att kyssa en sten uppnår ett stort mått av vältalighet.