Sök & boka billiga flyg:

Island

Island

is

Island - formellt benämnt Republiken Island - är ett land bestående av en ö (världens artonde största) med samma namn i norra delen av Atlanten samt några tillhörande satellitöar. Det är beläget mellan det brittiska öriket och Grönland strax söder om den norra polcirkeln. Sitt nordliga läge till trots, omgärdas den vulkaniska ön av varma vattenströmmar vilket ger Island ett förhållandevis milt klimat för ett nordiskt land.

Med en befolkning på cirka 320 000 invånare på en yta av drygt 103 000 kvadratkilometer utgör Island ett av Europas folkglesaste länder. Antagligen var de första att landstiga Island iriska eremiter på 700-talet. Det påföljande århundradet besöktes ön även av enstaka svenskar och färöingar men det var först efter att norrmän slog ner sina bopålar här som Island blev permanent befolkat. Dagens Island har de senaste årtiondena haft ett rejält uppsving och många gånger tagit täten i den s.k. välståndsligan (Human Developement Index). Dock har landet drabbats svårare än många andra av den ekonomiska kris som inleddes 2008 varför drastiska åtgärder måst vidtas som säkerligen leder till att man tappar även i sådana internationella mätningar.

Bland det som lockar turister till Island är naturligtvis de varma källorna vad man tänker på allra först. Blå lagunen är en hel spaanläggning i detta hänseende. Vattenfallet Gullfoss, Geysir och glaciären Vatnajökul är andra sevärdheter. Huvudstaden Reykjavik, med mer än en tredjedel av landets befolkning, är en trevlig stad där man både har många attraktioner, såsom "gamla stan" och även får en vardaglig inblick i det isländska levernet. Dock ligger landets internationella flygplats i den närbelägna staden Keflavik.