Sök & boka billiga flyg:

Italien

Italien

it

Italien - på hemmaspråket officiellt Repubblica Italia - är ettl land beläget på den italienska halvön (ofta kallad "Stöveln") samt öarna Sicislien och Sardinien vilka är Medelhavets två största. San Marino och Vatikanstaten är båda enklaver som ligger inbäddade i landet. Även inom Schweiz finns en italiensk enklav med namnet Campione d'Italia. Dagens Italien har i ett historiskt perspektiv utgjort en vagga för flera europeiska civilisationer och kulturer som exempelvis etrusker och romare. Den västerländska civilisationen hade under flera århundraden sitt absoluta centrum i Rom som alltjämt är den odisputerade huvudstaden i landet.

Från sent 1800-tal fram till andra världskriget hade landet ett stort kolonialvälde som bland annat omfattade länder i Afrika såsom Etiopien, Eritrea och Libyen samt Albanien och delar av Kina. Bland landets mörkare perioder i historien hör Mussolinis fascistiska diktatur som inleddes på 20-talet och det faktum att han slöt upp i de s.k. Axelmakterna tillsammans med Hitler under andra världskriget. Efterkrigstiden har präglats av politisk instabilitet med många kortvariga regeringssammansättningar.

Dock har Italien alltid varit ett populärt mål att besöka av många anledningar. Antalet årliga turister är världens femte högsta. Italien har det högsta antalet platser som finns upptagna på Unescos världsarvslista vilket tydligt reflekterar landets kulturella betydelse. Andra dragplåster är det faktum att Italien räknas som världens modecentrum, närheten till Medelhavet och Rom som vibrerande väldsstad (av New York Times beskriven som "utan tvekan den vackraste stad som människan byggt". Bland många andra städer väl värda ett besök kan nämnas Turin, Milano och Napoli samt förstås det romantiska Venedig.