Sök & boka billiga flyg:

Jamaica

Jamaica

jm

Jamaica är ett örike som är beläget i Karibiska havet, knappt 15 mil söder om Kuba och knappt 20 mil västerut från Hispaniola vilket är den ö varpå länderna Haiti och Dominikanska Republiken ligger. Här bodde till en början Tainoindianer som hittat hit från Sydamerika. Ön blev sedermera ett omstritt kolonialområde, först ockuperat av spanjorer som kallade den Santiago och därefter av britter. Landet fick sin självständighet år 1962 men ingår fortfarande som en del av det Brittiska Samväldet. Det är idag Nordamerikas tredje största engelskspråkiga land efter USA och Kanada.

De flesta större städer i landet ligger längs kustlinjen och klimatet är huvudsakligen tropiskt med varm och fuktig luft. Jamaica ligger inom det s.k. orkanbältet och drabbas därför stundtals av omfattande förstörelse på grund av stormar och orkaner. I dag utgörs merparten av landets befolkning av ättlingar till de afrikanska slavar som fördes hit under kolonialtiden. Trots att Jamaicas befolkningsnivå ligger på inte mer än ungefär 2,8 miljoner invånare har landet gjort sitt namn på kartan världsberömt exempelvis genom sin kultur vilken allra bäst exemplifieras av reggaemusiken och alla de världsstjärnor inom friidrott som fostrats härifrån.

Oaktat att Jamaica har många viktiga naturresurser såsom kaffe, socker och papaya är det ändock turismen som utgör den viktigaste näringen vilket illustreras av att hälften av landets registrerade äktenskap består av besökare som gifter sig här. Kingston har en ev världens största naturhamnar men också ett sprakande nöjesliv med många klubbar som inte stänger förrän på morgonen. Här ligger också Bob Marleymuseet och stranden Lime Kay på en ö strax utanför kusten. Andra populära attraktioner är Dunn's River Falls, Blue Lagoon samt dykning, snorkling och andra maritima aktiviteter.