Sök & boka billiga flyg:

Jordanien

Jordanien

jo

Jordanien, som officiellt går under benämningen Hashemitiska konungariket Jordanien, är ett land i västra Asien som gränsar till Syrien norrut, Irak i nordost, Saudiarabien i öst och syd samt Israel och Västbanken i väst. Tillsammans med Israel har landet kontrollen över Döda havet. Jordaniens landyta består till stora delar av öken men i nordväst där floden Jordan flyter och även landets huvudstad Amman är belägen, frodas växtligheten.

Klimatet är huvudsakligen fuktigt mellan november och mars samt halvtorrt resten av året men med mycket varm och torr höjdpunkt av sommaren. Landet har en mycket lång historia där ett stort antal civilisationer har kommit och gått men alltsedan 600-talet har Jordanien dominerats av arabisk och islamisk kultur. Som arabstat bbetraktad är Jordanien förhållandevis vidsynt och öppet mot västvärlden. Här råder mycket goda relationer till USA, Storbrittanien och Frankrike samt alltmer även till den europeiska unionen, EU. Tillsammans med Egypten är man också enda arabiska land som har öppna diplomatiska kontakter med Israel.

Det nuvarande Jordanien har varit självständigt sedan 1946 och är till statsskick en konstitutionell monarki med ett starkt kungahus och valt parlament. Som litet land med begränsade naturtillgångar har landet sökt nya vägar för ekonomisk tillväxt. Med fler frihandelsavtal än något annat arabland har det senaste årtiondet varit en stor framgång i det avseendet. Turism är en växande näring som står för drygt 10% av BNP. Mer än 3 miljoner besökare lockas årligen till Jordanien på grund av antika platser som Jerash, Al Karak och al Khazneh som är ett av de nyligen utsedda "världens nya sju underverk". Huvudstaden med sin romerska teater och många museer samt Döda havet är andra attraktioner.