Sök & boka billiga flyg:

Japan

Japan

jp

Japan är ett örike beläget i Stilla Havet i östra Asien. Det ligger i geografiskt hänseende öster om Kina, Nord- och Sydkorea samt Ryssland. Arkipelagen består av inte mindre än drygt 6 800 öar varav de fyra största (Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku) utgör 97% av Japans landyta. Landet har en enastående lång och innehållsrik historia med ett lika enastående kulturarv. De äldsta arkeologiska fynd som har hittats är cirka 14 000 år gamla. I modern historia anslöt sig landet till de s.k. Axelmakterna och utförde 1941 det berömda angreppet mot Pearl Harbour vilket slutgiltigt kom att dra in USA i det andra världskriget. Japans kapitulation kom efter de ökända atombomberna som fälldes över städerna Hiroshima och Nagasaki.

I efterkrigstiden antog landet sitt nuvarande statsskick vilket benämns konstitutionell monarki och betyder att Japan är ett kejsardöme med parlamentarism. Under andra halvan av 1900-talet drog en explosionsartad ekonomisk expansion i gång och trots en djup finansiell kris under 90-talet, har Japan fortfarande världens näst största och starkaste ekonomi efter USA. Landet för en relativt extrem marknadsekonomi med företagarvänligt klimat och litet statligt inflytande men med många gånger hårda arbetsvillkor för anställda.

Landet har tusentals städer men som exempel bör nämnas huvudstaden Tokyo som med 12 miljoner invånare i själva staden och ytterligare 23 miljoner i metropolområdet utgör en av världens allra största, Kyoto som var det antika Japans huvudstad och som räknas som kulturellt centrum med många sevärdheter och Nara som var det enade Japans första huvudstad med många historiska byggnader samt Sapporo som stått värd för vinter-OS och som är känt för sin snöfestival.