Sök & boka billiga flyg:

Kenya

Kenya

ke

Det östafrikanska landet Kenya (Republiken Kenya) ligger i höjd med ekvatorn vid kusten till Indiska oceanen. Kenya gränsar till Etiopien i norr, Somalia i nordost, Sudan i nordväst Tanzania i syd och Uganda i väst. Landet är uppkallat efter berget Mount Kenya som, efter Kilimanjaro, är Afrikas högsta, 5 199 meter över havet. Denna del av Afrika är vaggan för en del av mänskliughetens yttersta början. Fossilfynd visar att jättelika krokodiler fanns här för 200 miljoner år sedan och andra fossiler indikerar att föregångare till dagens människa levde här för 20 miljoner år sen.

Många olika folkslag hade både kommit och gått när Kenya, som de flesta afrikanska länder, kolonialiserades. Portugiserna var de första européer som - genom den upptäcktsresande Vasco da Gama - landsteg i Mombasa 1498. Efter olika styren under tiden var det dock från England som Kenya fick sin självständighet 1963. På dagen ett år efter utropades den nuvarande republiken. En tid under det brittiska styret (fram till 1920) gick landet under namnet Brittiska Östafrika och man har fortfarande både engelska och swahili som officiella språk.

Dagens Kenya har stundtals präglats av politiska oroligheter, senast i samband med de val som hölls i slutet av 2007. Landet är stort till ytan och har därför zoner med olika klimat. Kustområdet har ett tropiskt klimat emedan det längre inåt landet är betydligt torrare. Kenya har en stor befolkningsmängd på nära 40 miljoner invånare. Den största staden, tillika huvudstaden, är Nairobi, följt av Mombasa, som med sitt kustläge har landets största hamn. Landets största attraktion är utan tvekan dess natur- och vildmarksliv med en rad olika nationalparker där safaris arrangeras för att ge en inblick i den naturliga miljön för bland annat lejon, elefanter, leoparder och giraffer.