Sök & boka billiga flyg:

Kambodja

Kambodja

kh

Kambodja - som officiellt heter Konungariket Kambodja och som tidigare även gått under namnet Kampuchea - är ett land i Sydostasien. Det gränsar i väst/nordväst till Thailand, i nordost till Laos och i öst/sydost till Vietnam. Landets befolkning på drygt 14 miljoner invånare består av en majoritet av buddhister som härstammar från khmererna men här finns också många muslimer, kineser och vietnameser. Kambodjas historia härrörs bak till första milleniet innan Kristi födelse. Under närmare 600 år (800-talet till 1400-talet) utgjorde området det mäktiga khmerimperiet som föll i samtidigt med den dåvarande huvudstaden Angkor 1431. Alltsedan dess har landet lidit av såväl inblandning och angrepp från främmande makt som diktatorn Pol Pots hårda och blodiga styre.

Dagens Kambodja är en monarki som instiftades 1993 i kombination med parlamentariska val. Sviterna av de många och långa krigen illustreras av att landet fortfarande är mycket fattigt och att kvarvarande minor ännu skördar offer som ibland dör och ibland blir handikappade för livet. Befolkningen som - framför allt i högre åldrar - ofta är outbildad sysselsätter sig till största delen med jordbruk, i synnerhet med risodling. Andra produkter som exporteras är virke, gummi, textilier och fisk. Under det senaste årtiondet har turismen varit den snabbast växande näringen och är i dag den näst största källan till inkomst från utlandet efter textilindustrin. År 2007 nådde man för första gången 2 miljoner besökare på ett år.

Kambodja har en enastående natur med flera reservat och nationalparker där elefanter och andra vilda djur lever. Dock har man en av de högsta avverkningstakterna i världen varför landets regnskog hotas. Huvudstaden Phnom Phen erbjuder en osannolik mix av vackra historiska byggnader såsom Kungliga palatset, storstadsvimmel och hemska illustrationer av vad landet har genomgått tidigare, kanske allra bäst exemplifierat genom The Killing Fields; platsen där Röda Khmererna döda tusentals och där numera bl. a. en hög med mänskliga dödskallar kan beskådas av besökare.

Här kan du läsa om att skaffa visum till Kambodja.