Sök & boka billiga flyg:

Cayman Island

Cayman Island

ky

Caymanöarna är ett s.k. översjöiskt brittiskt territorium och består de tre öarna Grand Cayman, Little Cayman och Cayman Brac. Ögruppen är belägen i den västra delen av Karibiska havet med Kuba i norr och Jamaica i nordost. Grand Cayman är förstås huvudön och lokalbefolkningen kallar de andra två öarna för “Systeröarna”. Öarna upptäcktes år 1503 av den berömde sjöfararen Christopher Columbus under hans fjärde seglats runt jorden.

Caymanöarna lydde först under spanskt kolonialvälde innan de övergick i engelsk regi. Här råder ett tropiskt havsklimat med varma och regniga somrar som sträcker sig mellan maj och oktober samt svalare och torrare vintrar då den stora turistsäsongen infinner sig. Ögruppens bofasta befolkning understiger klart 50 000 invånare men 2,2 miljoner människor besöker området årligen även om mer än 90% bara kommer över dagen som resande på något av de många kryssningsfartyg som lägger till här. Detta oaktat drar Caymanöarna ändå till sig nära en kvarts miljon övernattningsturister som lockas hit framför allt av det kristallklara havsvattnet som omgärdar öarna och de enastående reven som gör ögruppen till ett suveränt resmål för alla dykare. Seven mile beach anses vara bland de allra finaste stränderna i hela världen.

Caymanöarnas huvudstad är George Town som ligger längs Grand Caymans västkust. Här finns fler stränder, nationalmuseum, botanisk trädgård och lämningar efter slottet Pedro St. James. Den mest populära utflykten går till Stingray City där man matar och klappar de jättelika rockorna.