Sök & boka billiga flyg:

Litauen

Litauen

lt

Litauen - som officiellt heter Republiken Litauen - är det sydligaste av de baltiska staterna beläget vid kusten mot Östersjön. Landet gränsar till Lettland norrut, Polen och den ryska exklaven Kaliningrad sydvästerut och Vitryssland sydösterut. Den första historiska dokumentationen över landet härrör sig från år 1009 men människor har funnits i regionen alltsedan istidens slut. Dagens Litauen grundades efter första världskriget och från slutet av 1930-talet fram till början av 1990-talet stod landet under ryskt respektive sovjetiskt styre med undantag av några korta perioder. Litauen var den första av det forna Sovjets republiker som förklarade sig självständig.

Numera är landet medlem av både FN, försvarsalliansen NATO och den europeiska unionen, EU. Man har också beslutat om inträde i det europeiska valutasamarbetet, EMU, år 2013 och alltså då införa euro som landets valuta. Eu-inträdet medförde en kraftig expansion av turistnäringen som är en viktig del av en annars alltmer kunskapsbaserad ekonomi. Befolkningen hör till Europas mest högutbildade. Litauen har flera olika kulturella identiteter i olika delar av landet och hyser en stark stolthet till de olika grenarna av folkmusik, färgstarka kläder och inhemsk musik som florerar i stor mängd. Huvudstaden Vilnius är i dag en av Östeuropas mest besökta städer och har många sevärdheter. Dess "gamla stan" som förr till stora delar utgjorde ett judiskt ghetto stoltserar med många vackra kyrkot och andra historiska byggnader.

Från slottet Gedeminas och dess restaurerade tegeltorn har man en fantastisk utsikt över staden och Vilnius erbjuder såväl traditionella attraktioner såsom muséer med olika teman som världens enda Frank Zappa-staty.