Sök & boka billiga flyg:

Luxemburg

Luxemburg

lu

Luxemburg - med det något högtravande officiella namnet Storhertigdömet Luxemburg - är ett inkapslat land utan kust i västra Europa som gränsar till Belgien, Frankrike och Tyskland. Det är i sitt slag (storhertigdöme) det enda kvarvarande i Europa och har sedan unionsupplösningen med Nederländerna år 1890 (även om den rådande grundlagen antogs redan 1868) varit en suverän s.k. konstitutionell monarki vilket innebär att monarken (storhertigen) är statschef men att det dessutom finns ett folkvalt parlament. Landets dokumenterade historia inleds år 963 med fortet Lucilinburhuc (numera Luxemburgs Slott). Runt detta kom en stad att byggas som sedermera blev inte bara den lilla statens centrum utan också en plats av stort strategiskt värde.

Från 1437 fram till den nämnda unionsupplösningen flera olika ockupanter och allianser. Detta öde fortsatte under båda världskrigen. Luxemburg hade en neutralitet som bröts i samband med det andra världskriget, då man ställde sig på de allierades sida i kampen mot det nazistiska Tyskland. Numera hör landet till försvarsalliansen NATO och var ett av de sex grundarländerna av den europeiska unionen, EU. Man har även infört euro som valuta. Huvudstaden med samma namn som landet inhyser flera av EUs olika institutioner. Luxemburg har en tradition av stark ekonomi, grundad på höga inkomster, stadig tillväxt samt låga nivåer av såväl inflation som arbetslöshet. Dock har man förstås inte helt klarat sig undan den senaste perioden av globalt försvagad ekonomi.

Bland huvudstadens 24 distrikt är det 4 som är intressanta för turister. Den medeltida stadskärnan Ville Haute har de flesta av seväärdheterna och den mest moderna delen; Kirchberg har det minsta antalet attraktioner. De 2 övriga utgörs av Ville Basse och Gare.