Sök & boka billiga flyg:

Burma

Burma

mm

Burma (eller Myanmar som den nuvarande regimen döpt om det till) är ett av världens fattigaste länder. Det ligger på det sydostasiatiska fastlandet söder om Kina, öster om Bangladesh och väster om Laos med gränslinjer även till Indien och Thailand. Regionen har varit bebodd i tiotusentals år. År 1948 blev Burma självständigt efter nära 60 år av brittiskt kolonialvälde men bara 24 år senare genomfördes en militärkupp och allt sedan dess har landet styrts med järnhand. Protestvågor som då och då har blossat upp har slagits ner brutalt, senast 2007 då de högt ansedda buddhistmunkarna gick i bräschen för revolten.

Fredspristagerskan Aung San Suu Kyi som är motståndets största symbol sitter för närvarande i husarrest. Hon har påkallat en turistbojkott men andra delar av demokratirörelsen menar tvärtom att inkomsterna är viktiga för landet. Den som väljer att åka hit bör ändå vara medveten om vissa hårde regler och restriktioner. Vissa områden får inte besökas alls, vissa endast med tillstånd. Vid sidan av detta erbjuder Burma mycket sevärt såsom storslagen natur bestående av såväl snötäckta bergstoppar som enastående stränder, vackra palats, museer och munkkloster.

Landets huvudstad är sedan 2006 Naypyidaw som då ersatte Rangoon vilken fortfarande är Burmas i särklass största stad samt dess kommersiella nav och kulturella centrum. Där (uppe på Singuttaraberget) finns den berömda Shwedagonpagoden som de allra flesta besökare återvänder till gång på gång.