Sök & boka billiga flyg:

Malta

Malta

mt

Malta - som officiellt heter Republiken Malta - är ett örike beläget i Medelhavet i Europas södra delar. I relation till sina grannar ligger Malta cirka 9,5 mil söder om Italien, knappt 30 mil nordost om Tunisien, drygt 180 mil öster om Gibraltar och 150 mil väster om alexandria i Egypten. Arkipelagen består av de större, bebodda öarna Malta, Gozo och Comino tillsammans med ett antal mindre och obebodda öar. Malta är ett förhållandevis tätbefolkat land med en befolkning på drygt 400 000 invånare på en yta strax över 300 kvadratkilometer.

Här råder formellt tvåspråkighet med engelska och det egna språket maltesiska sida vid sida. De första maltesiska arkeologiska fynden liknar i mångt och mycket artefakter som hittats i Italien och ger vid handen att öarna befolkades någon gång runt 5 000 å innan Kristi födelse. De första bosättarna antas ha varit jägare och bönder från stenåldern som anlänt från en annan och större Medelhavsö, nämligen Siciclien. Malta har allt sedan dess utgjort en viktig strategisk plats med tanke på dess centrala placering i Medelhavet och som sådan varit föremål för många stormakters intresse. Således har ögruppen i olika perioder under historien ockuperats/kolonialiserats av bland andra fenicier, greker, karthager samt romare och araber. Även det moderna Europa har lagt öriket under sig genom Frankrike och Storbritannien vilket var det senaste utländska styret. Malta blev slutligen självständig och suverän stat i september 1964.

Turismen är numera landets viktigaste näring med drygt en miljon årliga besökare. Landets största dragplåster är dels det behagliga Medelhavsklimatet och dels ett jämförelsevis högt antal av historiska platser upptagna på Unescos världsarvslista varav Tarxien i södra landet är ett bra exempel som kan rekommenderas ett besök.