Sök & boka billiga flyg:

Mauritius

Mauritius

mu

Mauritius - formellt Republiken Mauritius - är ett örike i sydvästra delen av Indiska oceanen utanför den afrikanska kontinentens kust och är beläget ingefära 90 mil öster om Madagaskar. Förutom huvudön med samma namn som republiken omfattas också öarna Algalega Islands, Cargado Carajos och Rodrigues. Mauritius var känt av bland andra araber redan på 900-talet och i början av 1500-talet kom de första europeiska besökarna genom portugisiska sjömän vilka emellertid endast nyttjade området som tillfällig rastplats och lämnade således ön alltjämt obebodd. I slutet av samma århundrade hamnade tre skepp som kommit ur kurs ur den holländska flottan här och 1638 etablerades den första permanenta bosättningen. Namnet hämtades från den holländske Prins Maurice av Nassau.

Efter att holländarna övergett ön övertogs den först av fransmännen och sedermera av britterna. År 1968 erhöll man sin självständighet och den nuvarande republiken med femåriga mandatperioder infördes 1992. Alltsedan självständigheten har landets ekonomiska utveckling gått stadigt uppåt med växande branscher framförallt inom industrin, finans- och turistsektorerna. Det tropiska klimatet, det klara blåa vattnet och de tilltalande stränderna bidrar till att göra hela öriket till ett populärt resmål. Här finns också en imponerande fauna med flera endemiska arter, d.v.s. som inte kan hittas på andra ställen. Det mest kända exemplet är dronten som dessvärre utrotades på några årtionden då européer etablerade sig här.

Den norra delen av ön var den första som började locka turister från utlandet. Här finns bland annat Grand Bay och den vackra och nyrestaurerade stranden La Cuvette. Huvudstaden Port Louis erbjuder allt från historiska sevärdheter och museer till utmärkta möjligheter att shoppa inhemska produkter såsom exotiska kryddor och billiga kläder.