Sök & boka billiga flyg:

Maldiverna

Maldiverna

mv

Maldiverna är ett örike (under det officiella namnet Republiken Maldiverna) i Indiska Oceanen. Det har formerats av 26 stycken atoller och består av nära 1 200 öar varav en sjättedel är permanent befolkade. Maldiverna är Asiens minsta land sett till såväl yta som till befolkningsmängd. Populationen uppgår blott till drygt 300 000 invånare och av dessa är cirka en tredjedel bosatta i största staden, tillika huvudstaden Malé. De första bosättarna tros ha varit fiskare från bland annat Sri Lanka. Detta skedde antagligen någon gång på 200-talet innan Kristi födelse.

I religiös bemärkelse var tidigt buddhismen dominerande men efter 1000-talet har islam tagit över den rollen och alltsedan 1153 varit statsreligion. Maldiverna har påverkats av flera europeiska länder och utgjorde mellan 1887 och 1965 så kallat Brittiskt protektorat. Ett drygt årtionde efter självständigheten präglades av politisk instabilitet men 1978 kom Maumoon Abdul Gayoom till makten och vann sex val i rad. Ekonomin utvecklades genom bland annat en alltmer blomstrande turism även om Gayooms styre gav skäl till kritik på grund av eftersatta mänskliga rättigheter och svågerpolitik. Detta ledde till tre olika kuppförsök som emellertid misslyckades. Den stora tsunamin 2004 drabbade även Maldiverna med 108 dödsfall och stor materiell ödeläggelse.

I dag är turismen den viktigaste näringen som genererar störst inkomst från utlandet och antalet årliga besökare ligger på cirka 600 000. Den allra största aktiviteten är dykning för vilket korallöarna är en i det närmaste perfekt miljö. Med en högsta punkt på 2,3 meter över havet är Maldiverna det lägsta landet på jorden.