Sök & boka billiga flyg:

Mexiko

Mexiko

mx

Mexico - eller Mexicos Förenta Stater - som landet officiellt heter - är Nordamerikas tredje största land efter Kanada och USA. Det gränsar till USA i norr samt till Belize och Guatemala i sydost. Mexico har kustlinje mot Stilla Havet i såväl syd som väst, mot Karibiska Havet i sydost och mot Mexikanska Golfen i öst. Landet består av 31 stycken delstater samt, i likhet med sitt norra grannland, ett federalt distrikt där huvudstaden - Mexico City - är belägen. Här bor en befolkning på uppskattningsvis 111 miljoner invånare vilket gör Mexico till det elfte största landet i världen, sett till populationen.

Landet har en mycket lång historik och ett oerhört rikt kulturarv. Verktygsfragment och lämningar av lägerplatser indikerar att mänskligt liv har funnits i cirka 23 000 år. Ungefär 7 000 år innan Kristi födelse började man att odla marken, huvudsakligen med majs. Dessa bondesamhällen utvecklades med tiden till avancerade civilisationer som exempelvis Mayafolken och Aztekerna. De sistnämnda invaderades i början av 1500-talet av spanjorer vilka besegrade aztekerna med hjälp av oavsiktlig biologisk krigsföring då de förde med sig smittkoppor till Mexico. Sjukdomen skördade tusentals liv och däribland den dåvarande regenten. Den nya kolonin fick namnet “Nya Spanien” och varade fram till 1821 då Spanien medgav Mexico sin självständighet vilken emellertid hade utropats redan ett drygt årtionde innan av frihetskämpen Miguel Hidalgo som än i dag ses som landets grundare.

I dag är Mexico bland de tio mest populära resmålen i hela världen. Dragplåstren är en blandning av de många sol- och badparadisen såsom Baja, Playa del Carmen och Cancún samt de historiska sevärdheterna efter exempelvis det aztekiska riket och de mesoamerikanska ruinerna.