Sök & boka billiga flyg:

Norge

Norge

no

Norge - vilket till fullo heter Konungariket Norge - är ett nordiskt land, tillika utgörande vårt västra grannland. Förutom Europas längsta samt dessutom öppna gränslinje mot Sverige, gränsar landet också till Finland och Ryssland via fastlandet. Arkeologiska fynd ger vid handen att det funnits människor här redan 10 000 år före Kristi födelse. Som infödd befolkning lever fortfarande samerna i fjällområdena. Den förste norske konungen räknas ha varit Harald Hårfager vilken dock härskade över ett väsentligt mindre territorium än dagens Norge. Under vikingatiden fördes en aggressivt expansiv attityd som medförde en storhetstid för landet och norrmän spred sig till flera delar av Europa, däribland de brittiska öarna.

Den nordiska grannsämjan har inte alltid varit så god. Danmark och Sverige har ofta varit i fejd med norrmännen och i olika perioder även styrt över landet. Den senaste av dessa avslutades i och med upplösningen av unionen 1905. Hundraårsjubileet av denna firades 2005 i Karlstad där överenskommelsen formellt undertecknades. Dock blev landet på nytt ockuperat av Tyskland under andra världskriget i fem års tid. I dag räknas Norge som ett av världens rikaste länder som får topplaceringar i de flesta internationella mätningar och tabeller. Landets oljetillgångar, världens sjätte största handelsflotta och gasfyndigheter bidrar till denna tätposition.

Landet är ett populärt resmål, framför allt för turister med förkärlek till natur och friluftsliv. Den storslagna naturen med fjäll och fjordar ger utmärkta möjligheter för vandring, sportfiske och klättring m.m. Vintertid finns också flera vintersportanläggningar av hög klass. Den som söker lite mer stadsmiljö hittar huvudstaden Oslo med mångfald i shopping och nöjesliv samt många intressanta museer men också exempelvis städerna Bergen och Drammen som anses ha en mer “norsk prägel”.