Sök & boka billiga flyg:

Nepal

Nepal

np

Nepal - officiellt benämnt Demokratiska Förbundsrepubliken Nepal - är ett land beläget i södra Asien och är omslutet av landmassor, d.v.s. saknar egen kust. Det gränsar till väst, syd och öst till Indien och norrut till Kina. Här bor en befolkning på omkring 30 miljoner invånare och landet utgör världens yngsta republik med bara halvannat år på halsen. Efter lång tid som monarki utlystes nämligen den nuvarande republiken 28 maj 2008.

Den nepalesiska befolkningsnivån ligger på strax under 30 miljoner invånare och nepalesiska är det officiella språket framför ett hundratal olika regionala språk som också är erkända av statsmakterna. I historiskt hänseende indikerar arkeologiska fynd från Kathmandudalen att området varit befolkat i vart fall 9 000 år. I sin nuvarande form har landet funnits alltsedan 1768 och Nepal hade stod lång tid under inflytande av Kina, Indien och England. I nutidshistorien skedde år 2001 ett häpnadsväckande dåd när den dåvarande kronprinsen mördade nio människor, inklusive kung Birenda som regerade vid den tidpunkten. Det politiska klimatet i landet är allt annat än stabilt med kortlivade regeringar som följer på varandra.

Nepals landskap är bergigt och ofta kargt med bara en femtedel odlingsbar markyta. Här finns åtta av världens tio högsta bergtoppar, inklusive Mount Everest som är den allra högsta i världen. Klimatet varierar mellan fem stycken olika zoner beroende på de stora höjdskillnaderna. Dagens Nepal är ett mycket fattigt land där mer än halva befolkningen lever under det s.k. fattigdomsstrecket. Jordbruket är den näring som sysselsätter flest människor och produkterna är bland andra te, ris, vete och majs. Bland resmål i Nepal kan nämnas huvudstaden Kathmandu, den alltmer populära turiststaden Pokhara med många aktiviteter och modernt nöjesliv samt Bhaktapur som är en välbevarad historisk stad.