Sök & boka billiga flyg:

Oman

Oman

om

Oman - som officiellt heter Sultanatet Oman - ligger vid Arabiska havet och har även kustlinje mot Omanbukten. Landet är beläget på den Arabiska halvön och gränsar till Förenade arabemiraten i nordost, Jemen i sydväst och Saudiarabien västerut. Det omanska territoriet inkluderar också exklaverna Madha och Musandam vilka båda åtskiljs från Oman av Saudiarabien. I Wattayah som ligger i regionen runt huvudstaden Muscat har arkeologiska fynd gjorts som visar att området var befolkat på stenåldern, cirka 10 000 år sedan. Oman var ett av världens första muslimska länder och anammade religionen redan under profeten Mohammeds livstid.

Inte heller detta land undanflydde europeisk intervention utan kolonialiserades av Portugal mellan 1508 och 1648. Muscat blev en viktig utpost för att försvara farlederna till Indien. Omkring mitten av 1700-talet blev landet åter ockuperat, denna gång av perser men Oman återfick sin självständighet efter bara ett fåtal år. Det omanska klimatet är hett och mycket torrt förutom längs kustlinjen där luften är fuktig. Landskapsbilden präglas till största delar av öken med några bergskedjor i norr och vid kusten. Levnadsstandarden är hög i landet men då dess oljekällor är begränsade blir andra näringar allt viktigare.

Turismen är en av dessa och Oman är ett populärt resmål, inte minst tack vare 170 mil av kustlinje som erbjuder några av de mest fantastiska och renaste stränderna man kan tänka sig. Förutom sol, bad och andra självklara havsaktiviteter, är helgutflykter och grillaftnar vanliga på stränderna. Kamelrace, sandskidåkning i öknen och traditionella arabiska marknader är andra populära attraktioner för besökaren.