Sök & boka billiga flyg:

Peru

Peru

pe

Peru - som officiellt heter Republiken Peru - är beläget i västra Sydamerika och gränsar till Bolivia till sydost, Brasilien österut, Chile söderut samt till Ecuador och Colombia norrut. I väster ligger kusten mot Stilla havet. Här bor en befolkning om nära 30 miljoner invånare som består av en rik etnisk mångfald med det spanska språket som gemensam nämnare.

Det landområde som idag utgör Peru har varit befolkat i mer än 10 000 år Med begynnelse i Caral-Supe-civilisationen har många olika folkslag följt på varandra, varav Inkaindianerna från 1400-talet antagligen är det allra mest kända folket. På 1530-talet besegrade spanska conquistadorer Inkas och bredde ut sig över landet som blev spansk koloni fram till självständigheten som formellt fullbordades år 1879. Därefter följde omedelbart krig mot Chile som varade i 4 år med landförluster som resultat. I modern tid har statskupper genomförts på 1960-/1970-talen. Politiska oroligheter och ekonomiska svårigheter har följt Peru ända in i 2000-talet. Dock har den senaste 15-årsperioden inneburit ekonomisk tillväxt ehuru med en skev fördelning. Tjänstesektorn är i dag den absolut största och står för mer än halva landets BNP. De största exportprodukterna är guld, koppar, fisk och textilier.

Peru har ett oerhört rikt kulturarv med rötter från de stora inhemska folkslagen men också med influenser från Europa, Afrika och Asien. Turistmässigt har landet lyckosamt hakat på ekoturismen där stora potentialer finns i form av orörd natur, inte minst då regnskogen. De största dragplåstren är Titicasjön, bergstaden Machu Picchu och Inkastaden Cusco. Huvudstaden Lima erbjuder en kombination av kolonial arkitektur, marknader med inhemska produkter, museer och närhet till sol, bad, surfing och andra strandaktiviteter.