Sök & boka billiga flyg:

Tahiti

Tahiti

pf

Tahiti är den största ön av den del av Franska Polynesien som kallas för Lovartsöarna. Den är belägen i den arkipelag som benämns Sällskapsöarna i södra Stilla havet. Med en befolkning på nära 180 000 invånare har Tahiti nästan 70% av den totala populationen för Franska Polynesien.

Öns huvudstad - Papeete - ligger på den nordvästra kusten och i och runtomkring den bor den stora majoriteten av befolkningen , drygt 131 000 invånare. Den andra staden heter Faa’a och här finns Tahitis internationella flygplats. Ön kan egentligen sägas bestå av två stycken öar vilka kallas för Stortahiti och Lilltahiti men det smala Taravaonäset förenar dem. De två ödelarna hyser varsin vulkan med Orohena med en höjd av 2 241 meter belägen på Stortahiti och Rooniu med en höjd av 1 332 meter på Lilltahiti. okrati. Det finns olika åsikter om hur länge ön har varit befolkad men en ganska gängse hypotes säger att polynesier slog sig ner här på 500-talet. Ur europeiskt perspektiv var spanjorerna först att passera (1606) men man gav inte stor notis till ön. Det blev i stället engelsmännen, genom kaptenen Samuel Wallis som blev de första europeiska besökarna. Året efter kom den franske upptäckaren Louis-Antoine de Bougainville och han beskrev Tahiti som “paradiset på jorden” i sin bok Voyage autour du monde och gjorde på så sätt ön känd för en vidare krets.

Från 1842 och framåt har ön under olika former varit knuten till Frankrike. Tillhörigheten till Franska Polynesien fastställdes i en folkomröstning 1958. Tahiti och dess omgärdande öar är bland det vackraste som finns att hitta i hela Stilla havet. Turismen är därför viktig för ekonomin. Tahitis svarta sandstränder samt öarna Bora Bora och Moorea är de största attraktionerna. Den inhemska befolkningen är känd för sin vänlighet men prisnivån är å andra sidan ganska hög. Alla former av vattensporter som kan tänkas - och några till - finns att tillgå här.