Sök & boka billiga flyg:

Papua-Nya Guinea

Papua-Nya Guinea

pg

Papua Nya Guinea - som officiellt benämns Papua Nya Guineas oberoende stat - är ett örike i Oceanien som är beläget på den östra halvan av ön Nya Guinea. Den andra halvan av ön består av de indonesiska provinserna Papua och Västpapua.

Landet har en befolkning på knappt 7 miljoner invånare men med drygt 850 olika inhemska språk är Papua Nya Guinea ett av världens allra mest diversifierade. Namnet myntades av den spanske upptäcktsresanden Yñigo Ortiz de Retez som 1545 landsteg i området och tyckte att den infödda befolkningens ”krulliga hår” liknade vad han sett när han tidigare hade besökt landet Guinea i Afrika. Här har hittats spår av människor som konstaterats vara omkring 50 000 år gamla men detta till trots är landet ett av världens senast utforskade i ett vidare begrepp. Från slutet av 1800-talet delades landet mellan kolonialmakterna Tyskland (norra delen) och England (södra delen).

Under första världskriget ockuperades av Australien och vid andra världskriget dog här mer än 215 000 soldater under sammandrabbningar mellan å ena sidan Tyskland och å andra sidan Australien och USA. Papa Nya Guinea återfick full självständighet först 1975. I nutid är fortfarande jordbruket - med bland annat kaffe som dominerande gröda - det som människor till största del livnär sig på medan naturresurser som olja, guld och koppar utgör de viktigaste exportprodukterna.

Landets mångskiftande natur med regnskog, vackra stränder och kringliggande korallöar gör Papua Nya Guinea attraktivt för besökare men man ska vara medveten om att infrastrukturen är starkt eftersatt och att det därför är problematiskt att själv resa runt till andra platser än de rena turistorterna. Huvudstaden Port Moresby är en bra bas i turisthänseende.