Sök & boka billiga flyg:

Pakistan

Pakistan

pk

Pakistan - formellt Islamiska Pakistanska Republiken - är ett sydasiatiskt land som gränsar till Afghanistan och Iran västerut, Indien österut och Kina i nordost. Landet har också en drygt hundra mil lång kustlinje mot Arabiska havet och Omanbukten. Pakistan av i dag är ett förhållandevis ungt land vars republik utropades år 1956 men området har en lång historik och ett rikt kulturarv.

Bosättare och/eller ockupationsmakter har kommit och gått under många årtusenden. Perser, greker, turkar, araber, afghaner, mongoler, sikher och britter med flera har alla varit inblandade i Pakistan på ett eller annat sätt. I samband med kulmen på den indiska befrielserörelsen gav britterna också klartecken till en självständig muslimsk stat. År 1971 utbröt inbördeskrig i landets östra del vilket utmynnade i bildandet av dagens Bangladesh. Generellt kan sägas att Pakistans historia har präglats av politisk instabilitet, ofta med inblandning av militärmakten. Det senaste exemplet var då den berömda politikern och före detta premiärministern Benazir Bhutto mördades i december 2007. Man brottas med stora bekymmer vad gäller fattigdom, analfabetism och anklagelser om att härbärgera terrorister. Att befolkningen uppgår till cirka 181 miljoner invånare - vilket gör landet till världens sjätte största sett till population - gör förstås knappast förhållandena mera lättregerliga.

Trots en ofta negativ omvärldsbild är därför turismen en viktig näring gör att inbringa valuta från utlandet. Här finns också en stor spännvidd av attraktioner. Historiska monument/ruiner från olika kulturer såsom Harappa, Mohenjo-daro och Taxila blandas med naturupplevelser med exempelvis flera bergstoppar med en höjd överstigande 7 000 meter. Karachi är landets största stad (även om Islamabad är huvudstad) och där kan man uppleva såväl storstadsliv i uppskruvat tempo som sol och bad på de kringliggande stränderna.