Sök & boka billiga flyg:

Puerto Rico

Puerto Rico

pr

Puerto Rico - med det officiella namnet Puertoricanska Samväldet - är ett örike i den nordöstra delen av Karibiska havet. Det består av en arkipelag med Puerto Rico som huvudö tillsammans med ett antal mindre öar varav de viktigaste är Culebra, Mona och Vieques. Puerto Rico är den minsta av de fyra öarna Stora Antillerna där Kuba, Hispaniola och Jamaica utgör de tre övriga.

Landets historia innan det upptäcktes av Christopher Columbus är ringa känt men vissa fynd av mänsklig närvaro har gjorts som daterats till cirka 2 000 år innan Kristi födelse. Columbus landsteg på ön i november 1493 då den infödda befolkningen bestod av Arawakindianer. När spanjorerna kolonialiserade ön, förslavades indianerna och genom sjukdomar, våld och självmord mer eller mindre utrotades stammen tills den var så fåtalig att spanjorerna fann för gott att hämta afrikanska slavar för att ersätta dem i arbetet. Puerto Rico var en viktig hamn (själva namnet betyder “rik hamn”) och flera fort och fästningar byggdes upp för att försvara den mot angrepp från framförallt England, Frankrike och Nederländerna. År 1898 överlät Spanien Puerto Rico till USA som ett resultat av det spansk-amerikanska kriget. Först 50 år senare tilläts allmänna val på ön och territoriet är fortfarande tillhörigt USA, om än med starkt självstyre.

Med drygt 5 miljoner besökare om året utgör turismen en mycket viktig näring. De flesta turister anländer via kryssningsfartyg och majoriteten av dem kommer från USA. Här erbjuds alla klassiska attraktioner och aktiviteter. Sol och bad, dykning, surfing och snorkling utgör naturliga dragplåster i den karibiska världen. Här finns också förstklassiga möjligheter till golf, båtturer och kanotning. Den som söker stadsmiljö rekommenderas ett besök i huvudstaden San Juan.