Sök & boka billiga flyg:

Paraguay

Paraguay

py

Paraguay - vilket till fullo heter Republiken Paraguay - är ett land som ligger centralt på den sydamerikanska kontinenten. Landets grannar är Argentina (syd/sydväst), Bolivia (nordväst) och Brasilien (ost/nordost) och dess centrala läge gör att Paraguay ofta kallas för “Amerikas hjärta”. Landet saknar kustlinje och har fått sitt namn av den flod som flyter genom hela Paraguay. Spanjorer landsteg här under första halvan av 1500-talet och 1537 grundlades bosättningen Asunción som i dag utgör landets huvudstad.

Kolonialtiden under spanskt styre fortsatte fram till 1811 då Paraguay blev självständigt. År 1865 utbröt ett av kontinentens allra blodigaste krig mot Argentina, Brasilien och Uruguay. Under det femåriga kriget dog drygt 300 000 paraguayaner vilket betydde att befolkningen mer än halverades. Dessutom vara bara knappt 13 procent av de kvarvarande invånarna män. Kriget betydde även territoriella förluster liksom vid kriget mot Bolivia på 1930-talet. Mycket av Paraguays historia är omtvistad och finns i olika versioner i olika delar av kontinenten. Noterbart är att landets nationalarkiv konfiskerades av Brasilien 1869 och alltjämt finns inlåst i Rio de Janeiro utan möjlighet till allmän insyn varför historiska efterforskningar försvåras väsentligt.

Landet har ofta präglats av politiska oroligheter och under första halvan av 1900-talet avverkades inte mindre än 31 olika presidenter på 50 år. I dag bor här drygt sex miljoner människor och landet är Sydamerikas näst fattigaste land men hör också till världens billigaste att leva i. Asunción har ett fåtal traditionella turistattraktioner men också något av en “magisk” atmosfär som inte går att beskriva - den måste upplevas!